vastgoed rendement vs spaarboekje

Vastgoed: interessanter dan een spaarboekje

In “Veilig investeren in vastgoed: 6 tips voor beginners” ontdekte je de meest gestelde vragen over investeren in vastgoed en de afwegingen die je daarbij moet maken.

In dit artikel kom je te weten waarom vastgoed een interessantere investering kan zijn dan geld bij de bank te laten staan. En haast iedereen komt ervoor in aanmerking. Jij ook!

Goedkoop lenen

Wil je investeren in vastgoed? Wacht niet op een grote erfenis of lottowinst. Met een klein bedrag en hulp van je bank kan je al investeren in een eerste pand. Overtuig de bank van je plan en leen 80 tot 100% van het aankoopbedrag. Je betaalt natuurlijk zelf de registratierechten, hypotheek-, akte- en notariskosten.

Door de lage rentes zijn hypothecaire leningen goedkoop en voor iedereen mogelijk. Benieuwd aan welke rente je vandaag kan lenen bij welke bank? Dit handige overzicht van Spaargids.be geeft je een idee van de rentes die recent werden onderhandeld én toegezegd.

Neem die informatie mee naar je bank en bekijk hoeveel je kan lenen.

Bescheiden starten

Hoe kan je bescheiden starten met weinig spaargeld?

In de ruime regio rond grootsteden vind je soms al een oudere studio of studentenkamer voor 70.000 euro of minder. Overtuig je bank om dit project 100% te financieren. Zo moet je enkel nog de registratierechten, notaris, aktekosten en hypotheekkosten zelf betalen. Die schatten we op een 10.000 tot 13.000 euro.

In dit geval heb je natuurlijk nog budget nodig voor renovatiewerken. Koop je liever een kant-en-klaar pand dat je zorgeloos kan verhuren? Ga dan voor nieuwbouw.

Investeren in de toekomst

Wij zijn ook fan van vastgoed omdat het tot nu toe altijd een goede investering is gebleken.
Spaargeld op een spaarboekje verliest elk jaar aan waarde door indexatie. Bij aandelen moet je rekening houden met koersschommelingen en speculatieve investeringen zoals Bitcoin kunnen veel opbrengen, maar je kan er ook veel mee verliezen.

Met vastgoed heb je daarentegen een stabiel rendement uit huurinkomsten én het stijgt het in waarde. Het houdt relatief weinig risico in voor wie investeert op lange termijn.

evolutie woonprijzen in belgie van 2005 tot 2018

Bron: https://statbel.fgov.be

 

Is vastgoed veiliger dan een spaarboekje? Daar durven we ons niet over uitspreken. Maar momenteel maak je met een spaarboekje elk jaar gegarandeerd verlies. Bij vastgoed heb je veel meer controle over het resultaat van je investering. Zelfs in economisch onzekere tijden kan het een interessant rendement bieden.

Koop aan een scherpe prijs en zet alvast de eerste stap naar een positief rendement. Interesse om te investeren in nieuwbouw? Contacteer ons dan zeker voor een afspraak!